Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Retraite iets voor jou?

Een retraite kunnen we zien als het even loslaten van het leven van alledag, een vorm van zelfonderzoek en spirituele oefening zeg maar. Vroeger werd dit in een katholieke context geplaatst en werden retraites veelal in kloosters gehouden. Vandaag de dag echter is dat al lang niet meer het geval en kan je in principe eender waar naartoe trekken op retraite. Veel mensen kiezen hierbij voor een min of meer afgelegen plaats in de natuur waar ze kunnen ontsnappen aan de prikkels die drukte met zich meebrengt.

 

Waarom je het inlassen van een retraite zeker eens een kans zou moeten geven

Tijdens je retraite heb je de kans je voor bepaalde tijd helemaal op jezelf te focussen. Je gaat op zoek naar jezelf en hebt tijd en gelegenheid om over jezelf en je leven na te denken. In de hectische wereld waarin we vandaag de dag leven, lopen we onszelf vaak voorbij. We moeten werken, voor de kinderen zorgen, sociale contacten onderhouden en dergelijke meer. Weinig mensen hebben echt tijd voor zichzelf en hiervoor kan een retraite de ideale oplossing bieden. Even weg van alles, geen verplichtingen en enkel aan jezelf denken.

 

Iedereen kan hier voordeel uit halen

Zoals reeds aangehaald, werd een retraite voorheen vaak als een religieuze beleving aangeduid. Nu dit geen voorwaarde meer is, lassen steeds meer mensen een dergelijke bezinningsperiode in. Hoewel retraites georganiseerd worden waarbij alles voorzien wordt, is dit echt helemaal geen must. Kies je er zelf voor om op je eentje de wijde wereld in te trekken en tijd te nemen voor jezelf? Prima, dit is het idee erachter. Ook de tijd bepaal je helemaal zelf. Kies je voor een dag, een week, een maand, alles is mogelijk zolang jij je er maar goed bij voelt.

Is een stilte retraite ook echt iets voor jou? ZoMa Opleidingen organiseert verschillende retraites, bijvoorbeeld in Valencia en Ibiza.