Praktijksolaris
Image default
Zorg

Orthpedische behandelingen en schoenoplossingen bij voetproblemen voor kinderen

Jaren geleden was het gebruik van orthopedische kinderschoenen een gevestigde, medisch geaccepteerde en vaak voorgeschreven oplossing voor voetproblemen bij kinderen. Elk jaar hebben podotherapeuten en orthopeden duizenden straight-last en outflare schoenen gemeten, aangebracht en uitgegeven met aanpassingen zoals Thomas hakken, wiggen en koppel hakken, evenals orthopedische constructies zoals Denis Browne spalken. Het was big business. Dus wat gebeurde er?

 

Totstandkoming kinderorthopedie en orthopedische kinderschoenen

In de jaren tachtig en vroege jaren negentig werden verschillende tijdschriftartikelen gepubliceerd, veel van de bekende pediatrische orthopedisch chirurg Lynn Staheli, MD die agressief de zeer gunstige deugden van schoeisel en orthopedische therapie voor pediatrische voetaandoeningen die de medische gemeenschap al tientallen jaren had omarmd, ontkende.

De conclusies en aanbevelingen van deze studies werden gretig omarmd door een groot aantal artsen die eerder corrigerende schoenen hadden voorgeschreven voor hun pediatrische voetpatiënten. Met het idee dat veel voetproblemen van kinderen inderdaad oplossen naarmate de voet zich verder ontwikkelt, bleef het feit dat er weinig tot geen bewijs was dat men kon voorspellen welke kinderen hun omstandigheden of misvormingen zouden ontgroeien en welke niet, en dus zouden kunnen profiteren van corrigerende schoenen.

 

Overgang naar andere markten

Deze overgang vond bijna gelijktijdig plaats met de verschuiving in de sportschoenenindustrie, waarbij sportschoenen niet langer als sportuitrusting werden gezien en in plaats daarvan in de mode raakten voor dagelijks gebruik door jong en oud. Toen het ooit populair werd voor kinderen om overal sneakers te dragen, behalve naar de kerk, groeide het stigma dat verbonden was aan het dragen van oxfords of schoenen met chirurgische opening en legde het de laatste nagel in de kist van het tijdperk van pediatrische corrigerende schoenen.

 

Ponseti-methode

De Ponseti-methode omvat een reeks niet-operatieve manipulaties van de achtervoet en voorvoet gevolgd door correctief serieel gieten. Na de manipulatie- en gietfase zijn de voeten uitgerust met schoenen met rechte neus en open veter, bevestigd aan een Denis Browne-bar (figuur 1). De aangetaste voet wordt ontvoerd tot 70 graden met de onaangetaste voet ingesteld op 45 graden van ontvoering. De schoenen worden vervolgens 23 uur per dag gedurende drie maanden gedragen. Daarna worden ze ’s nachts en tijdens dutjes gedragen gedurende drie jaar.

De Ponseti-methode

https://luitenorthopedie.nl/kinderorthopedie/