Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Agressie in verzorgingstehuizen

Werk je als verpleger of als verzorger in een verzorgingstehuis? Dan heb je het vast wel eens meegemaakt dat een van de bewoners agressief of verwarrend gedrag vertoonde? Wist je toen hoe je hier op moest reageren? Het is best logisch als je soms niet goed weet wat je moet doen. De eerste reactie bij agressief gedrag is vechten of vluchten. Dit is alleen bij de zorg niet heel handig om te doen. Ik hoor je al denken; maar hoe moet ik reageren op zo’n situatie? Proberen te leren door te doen. Kijk bijvoorbeeld wat een agressie training voor je kan betekenen.

Inhoud
Met een agressie training ga je aan de slag met het adequaat kunnen reageren op bepaalde situaties. Deze situaties worden zo goed mogelijk nagebootst en jij gaat aan de slag met een acteur. Het doel is te leren door veel te oefenen. Door zoveel mogelijk situaties na te bootsen herken je ze eerder in het echt en weet je precies hoe je moet reageren. Je kan beter goed voorbereid zijn, dan dat je jezelf op eens in een situatie bevindt waar je niet zo goed weet hoe je moet handelen.

Doelen
De cursus omgaan met agressie heeft een aantal specifieke doelen. Hier een aantal op een rijtje:
– Het vroegtijdig kunnen herkennen van agressie
– Herkennen van de verschillende soorten agressie
– Om kunnen gaan met intimidatie
– Op de meest passende manier voor jezelf kunnen opkomen
– Behoud van een goed relatie met alle betrokkenen – Bewust gebruik maken van no-verbaal gedrag richting de patiënt
– Grenzen voor jezelf stellen en deze ook leren bewaken op de juiste manier.
– Het kunnen voorkomen van escalatie
– Vergroten van je zelfvertrouwen en geloven in je eigen kunde en kracht.
Zo ontwikkel je jezelf en kan je voortaan op de meest juiste manier reageren, wanneer je te maken krijgt met agressief gedrag in de zorg.

http://zelfsterk.nl