Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

De invloed van sociale media

Sociale media, we gebruiken het bijna allemaal. Of het nu Facebook, Instagram, YouTube of Snapchat is, we maken er allemaal veel gebruik van. Dit zorgt voor veel contact op het internet met onze vrienden. Dit zou dus erg positief moeten zijn. Daarnaast vinden we het ook een leuk tijdverdrijf, anders zouden we er niet zoveel uren in steken. Maar toch is het gebruik van sociale media niet alleen positief; er kleven ook wat nadelen aan.

Zo is er namelijk op bijna elk social media platform wel een mogelijkheid om een filter op je foto te plaatsen. Zo kun je jouw lichaam en gezicht naar wens aanpassen, en zie je er niet meer uit zoals je eerst uitzag. Zo kan je jouw oogkleur veranderen, je kan je jukbeenderen verder laten uitstaan, je ogen groter maken, Witte tanden maken je neus verkleinen, ga zo maar door. Dit zorgt ervoor dat er nadruk gelegd wordt aan alles in je lichaam wat je misschien zou willen veranderen en kan je zien hoeveel knapper je jezelf zou vinden als je er echt zo uit zou zien. Dit zorgt voor veel onzekerheden, vooral bij jonge meisjes. Die gaan dan van alles aan hun lichaam willen veranderen; dunner worden, Tanden bleken, meer make up dragen. Ze worden een stuk onzekerder.

Maar dit probleem werkt twee kanten op. Want als mensen foto’s met deze bewerkingen online zetten, dan denken mensen die het zien dat het normaal is om er zo uit te zien. Die mensen worden dan ook weer een stuk onzekerder. De norm wordt anders en zo wordt er een onmogelijk schoonheidsideaal hooggehouden. Er zo ‘perfect’ uitzien wordt dan helemaal normaal gevonden, terwijl daar in realiteit dus veel filters en soms ook plastische chirurgie aan te pas komt. Meiden en vrouwen voelen zich dan onzeker, waar dat eigenlijk niet nodig is.

https://witgebitnederland.nl/