Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

De wet DBA gaat van kracht

Sommige mensen houden van zekerheid en anderen kunnen er weer totaal niet tegen om elke dat hetzelfde te doen. Waar kies je voor als je van zekerheid houdt? Voor een baan bij een werkgever met een vast contract, als je helemaal zekerheid wil hebben dan ga je bij de overheid werken. Waar ga je werken als je het heel vervelend vindt als anderen steeds tegen jou zeggen wat je moet doen en hoe je dat dan moet doen? Dan wordt jij waarschijnlijk zzp’er en ga jij lekker zelfstandig aan de slag om jouw boterham te verdienen. Aan het zijn van een zzp’er zitten verschillende voordelen en nadelen. Enerzijds ben je eigen baas en bepaal je zelf wat voor werk je doet, anderzijds heb je geen stabiliteit en heb je vaak veel onzekerheid.

 

Vaak werken zzp’er gedurende een periode voor formele opdrachtgevers. De mensen die in dienst zijn bij deze opdrachtgever en dus een vast contract hebben, hebben veel meer zekerheid dan de zzp’ers die er worden ingehuurd. Om die zekerheid voor de zzp’ers en de opdrachtgevers te versterken, was tot 1 mei 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie in stand. De opdrachtgevers en de zzp’ers zijn er samen verantwoordelijk voor dat hun arbeidsrelatie goed is. Samen beoordelen ze of er sprake is van een loondienst of dat dat niet zo is. In de meeste gevallen wordt het al snel wel duidelijk dat er geen sprake is van een loondienst. Verder wordt de werkkostenregeling besproken.

 

Sinds in mei 2016 is er een nieuwe wet van kracht gegaan, namelijk de wet DBA, deregulering beoordeling arbeidsrelatie. In deze vernieuwde wet is vastgesteld dat de verklaring arbeidsrelatie afgeschaft is en dat er dus een deregulering is gekomen. Het doel hiervan was het verbeteren van de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgevers en de opdrachtnemers. Toch is dat niet helemaal gelukt, in 2021 komt er daarom een versie van deze wet.

https://www.cbbs.nl/