Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Wat kun je doen tegen stress?

Soms zit je hoofd vol zit zorgen. Het is onmogelijk te ontspannen. Je hebt stress.

Er is veel spanning en je hebt een vervelend buikgevoel waar je niet van af lijkt te komen.

Stress is niet goed, het is zelfs schadelijk. Het heeft een negatieve invloed op processen in je lichaam, zoals het afweersysteem. Ten slotte kun je een burnout krijgen als je de situatie niet verandert. Stress kan verminderd worden. In dit artikel zullen we tips geven die hierbij helpen. Het doel is om je lichaam de ruimte te geven om weer in balans te komen.

 

Mediteren

Het eerste wat je kan doen is mediteren. Je kan meditatie gebruiken. Het begint bij ademhalen. Wanneer je hiervan bewust wordt, weet joe hoe je in tijden van stress hoog en oppervlakkig ademhaalt. Wil je het gevoel van stress verminderen, dan haal je rustig en diep adem via je buik. Vervolgens kun je naar rustige omgeving gaan. Hier kun je een aantal minutenlang proberen te focussen op je ademhaling. Door te mediteren verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaag je je bloeddruk, verlaag je je hartslag en wordt je geest meer helder.

 

Bewegen

Het is moeilijk te ontspannen wanneer je hoofd vol zit. Het is daarom beter om actie te ondernemen en iets praktisch te gaan doen. Bewegen is hier een goed voorbeeld van.

Je lichaam produceert het hormoon adrenaline als reactie op stress. Door te gaan bewegen wordt dit hormoon op praktische wijze afgebroken. Regelmatig bewegen zal je helpen met het omgaan van stress. Ook zal het stress verminderen.

 

Het kan zijn dat je het lastig vindt om te gaan bewegen. Dan moet je het jezelf makkelijker maken. Bewegen kan op meerdere manieren. Je hoeft niet persé heel intensief te sporten. Schoonmaken kan bijvoorbeeld ook intensief en rustgevend zijn. Een wandeling net zo goed. Sla het bewegen in ieder geval niet over, want het is cruciaal. Ga lekker bewegen om de stress te verminderen en blijf dit regelmatig doen! Zo blijf je jezelf beschermen tegen stress.

 

Hulp bij stress

Het kan zijn dat je er niet uitkomt. Dan is er altijd de optie om hulp in te schakelen. Wil jij graag geholpen worden bij het verminderen of zelfs het totaal weghalen van stress?

Plan dan een afspraak bij de psycholoog Amsterdam of psycholoog Alphen.

http://piekerpoli.nl