Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Stappenplan voor het verven van leer

Leer verven is een proces waarin je erg zorgvuldig te werk moet gaan. Het lederen oppervlak dat je gaat verven moet als eerst geheel vuil- en vetvrij gemaakt worden. Het merk Angelus biedt een assortiment aan waar je de verschillende producten die je nodig hebt bij het verven van leer. Het schoonmaken van het oppervlak kan je dus doen met bijvoorbeeld de Angelus preparer en deglazer. Blijf bij het schoonmaken net zo lang doorgaan tot er geen vuil meer vanaf komt. Het schoonmaken van het leer is belangrijk, omdat er anders een kans bestaat dat na het verven de leerverf af gaat bladderen. Na het schoonmaken moet je het leer eerst goed laten drogen, voordat je verdergaat met de volgende stap.

Wanneer je het leren oppervlak een andere kleur wil verven, is het nodig om met een basis laag te werken. Breng bijvoorbeeld eerst een witte onderlaag aan, zodat de kleur waarin je je oppervlak wil verven beter uit komt.

Schud de leerverf vervolgens goed door elkaar, totdat het één massa is. Het verven van grote oppervlakten kun je beter in gedeeltes verven. Breng de leerverf met een klein kwastje aan op de wat moeilijkere bereikbare plekken en breng het niet te dik aan. Het aanbrengen van meerdere dunne lagen brengt namelijk een mooier resultaat met zich mee. Vervolgens kun je de leerverf op de grotere oppervlaktes aanbrengen. Wanneer je ziet dat er strepen ontstaan tijdens het verven van het leren oppervlak, betekent het dat je teveel leerverf hebt gebruikt. Dit is makkelijk op te lossen door de leerverf te verspreiden over een groter oppervlak. Met het aanbrengen van de volgende laag leerverf is het belangrijk dat je niet langer dan 24 uur wacht. Let er ook op dat je bij de volgende verflaag snel te werk gaat en breng niet meer dan 4 lagen leerverf aan.

Wanneer er toch iets mis is gegaan en er kleine schade aan de opgebrachte leerverf is ontstaan, kun je dit oplossen door deze plek met spiritus te behandelen en goed te laten drogen. Dit zorgt ervoor dat de leerverf gedeeltelijk verwijderd wordt. Nadat de plek gedroogd is kun je weer leerverf aanbrengen.

https://www.leerverfshop.nl/