Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Voorwaarden voor de juiste hondenvoeding

Er zijn veel uitspraken bekend over de juiste hondenvoeding, helaas spreken velen elkaar tegen. Het is daarom, als hondeneigenaar, prettig te weten aan welke eisen droogvoer voor honden moet voldoen. Hieronder zal er gesproken worden over voedingsstoffen en grondstoffen.

Om misverstanden te voorkomen of onduidelijkheden te vermijden: grondstoffen zijn de stoffen waaruit het voer is samengesteld. Voedingsstoffen zijn de stoffen die bij de vertering van deze producten vrijkomen en door de hond worden opgenomen.

Biologisch in balans

De juiste voeding zal biologisch in balans moeten zijn. Hiermee wordt bedoeld dat alle voedings- en andere stoffen in de juiste verhouding tot elkaar aanwezig moeten zijn. Deze stoffen moeten daarnaast ook zoveel mogelijk met de lichaamsbouwstoffen van de hond overeenkomen. Honden worden gezien als zogenaamde “Energie-eters”, dit houdt in dat de hoeveelheid voedsel dat de hond eet afhankelijk is van de hoeveelheid energie dat het voedsel bevat. Door deze eigenschap moeten alle voedings- en andere stoffen in balans zijn met de hoeveelheid energie in het desbetreffende voer. De voedingsstoffen worden verdeeld in vier hoofdgroepen: eiwitten, vetten, koolhydraten en vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Richtlijnen

In de huidige maatschappij is de verplichting gelegd de aangeboden hondenvoeding te laten voldoen aan de richtlijnen van de Nutrient Requirements of Dogs. Vanuit de hele worden er wetenschappelijke onderzoekgegevens uitgewisseld, wat betreft hondenvoeding. Somtijds worden uitkomsten van afgeronde onderzoeken besproken, gebundeld en omgezet in richtlijnen. Deze handelingen worden door het “Committee on Animal Nutrition”. Hierdoor is het vereist hondenvoer samen te stellen volgens deze richtlijnen.

Vrij van chemische antioxidanten, soja- en graanafvalproducten

Antioxidanten dienen als verlenger van de houdbaarheid van een “voer”. Ethoxyquine, ook wel landbouwgif, wordt gezien als gevaarlijkste antioxidant, te vergelijken met een sluipmoordenaar: Het is zeker dat hij komt, het is alleen niet bekend wanneer!

Ook is het verstandig eiwitten afkomstig van sojaproducten en/of andere bonensoorten te voorkomen, aangezine deze eiwitten onder meer Fytaten bevatten. Deze stof remt de opname van onder andere eiwitten, kalk, ijzer, zink, magnesium etc. Tijdens de groeiperiode ziet men dit als een oorzaken van karperrug, koehakkigheid, franse stand, doorgezakte voeten, enzovoort.

http://ydolo.be