Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Studerende vrouwen

Het is ontzettend goed nieuws voor de feministische beweging; er studeren op het moment meer vrouwen dan mannen. Dit is enorm goed nieuws, omdat vrouwen die studeren tot een aantal jaar geleden totaal niet normaal gevonden werd.

Vrouwen werden vroeger namelijk geacht thuis te blijven, voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen. Door de feministische golf van de jaren 60 en 70 kwam hier verandering in. Vrouwen wilden dezelfde kansen krijgen als mannen en wilde dus dat er niet langer van hen verwacht werd dat zij naar de huishoudschool zouden gaan, maar wilden ook gewoon naar een hoge school of universiteit kunnen gaan. Dit kwam steeds meer op en steeds meer vrouwen zijn dat dus gaan doen, wat ons brengt naar de dag van vandaag waar er meer vrouwen studeren dan mannen.

Je zou  dus verwachten dat nu die slag helemaal geslagen is. Helaas is dat nog niet waar. Want er zijn op het moment mannen- en vrouwenstudies. In de sociale wetenschappen, zoals pedagogische wetenschappen of culturele antropologie, zul je veel vrouwen treffen. In de technische wetenschappen, zoals bouwkunde of Elektrotechniek (van een meterkast vervangen tot ingewikkelde machines ontwerpen) zijn er juist weer veel meer mannen. Helaas lijkt dit ook weer samen te vallen met het salaris in de beroepen die erop volgen. Na een studie sociale wetenschappen zul je minder verdienen dan iemand na een studie technische wetenschappen. Het is dus zaak dat we uitzoeken wat vrouwen afschrikt aan technische studies en waarom mannen niet naar sociale wetenschappen willen komen.

Kortom, we zijn al een heel end gekomen, maar we moeten toch nog even door. En als  blijkt dat vrouwen meer voor sociale wetenschappen kiezen omdat ze dat leuker vinden, is dat prima. Maar het is nu zaak om te onderzoeken of dat echt ook zo is.

https://www.groenewegendelft.nl/