Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Letsel bij vechtsporten

Vechtsporten stammen al af uit de oudheid en worden vandaag de dag nog veel uitgeoefend. Voor veel mensen is het een vorm van ontspanning en een uitlaadklep om stress of andere dingen te verwerken. In elke cultuur komt er wel een vorm van vechtsport in voor. In Azië zie je veel vechtsporten die vaak zijn gebaseerd op snelheid en lenigheid. Hier gaat veel training aan vooraf om deze sporten onder de knie te krijgen. In het westen is het boxen heel erg bekend en word ook het meest uitgeoefend. Bij het boxen is het handig om een sterk bovenlichaam te hebben om en een goede hand/oog coördinatie te hebben. Als dit allemaal goed op peil is, kan je gericht klappen uitdelen en je tegenstander overmeesteren.

In Amerika zijn ook nog andere vormen van vechtsporten ontstaan in de loop der jaren. Een voorbeeld hiervan is het Amerikaans worstelen. Grote gespierde mannen of vrouwen stappen met elkaar de rink in en maken er een grote show van. Vaak worden er niet echte klappen of trappen uitgedeeld omdat het doel van deze vechtsport niet het verwonden van je tegenstander is maar het amuseren van het publiek.

Toch kunnen er lelijke verwondingen aan het gezicht ontstaan tijdens deze vechtsporten. Een kin kan bijvoorbeeld worden geraakt door een knie of een elleboog. Een chirurgische kincorrectie kom dan ook regelmatig voor bij de vechters. Een tand trekken is ook iets wat regelmatig voor komt aangezien er vaak klappen op het gezicht worden gegeven.

Dit kan tegenwoordig we worden voorkomen door beschermende kleding. Dit is in veel sporten ook verplicht nu aangezien veiligheid serieuzer word genomen vandaag de dag. Een bitje voor je tanden is iets wat in elke vechtsport nu wel word gebruikt en bij sommige box wedstrijden worden nu ook maskers gebruikt om zo de oren den de kaak te beschermen.

http://www.orfeokliniek.nl/