Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Wat kan ik tegen tandsteen doen?

Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van een mineralen laag door bacteriën (wikipedia). Dit heeft veelal een gelige of bruinige kleur. Tandsteen is poreuzer dan tandglazuur, waardoor het gemakkelijker verkleurt. Ook kan het op of onder de tandvleesrand gaan zitten. Dit is vervelend, want meestal raakt het tandvlees hierdoor ontstoken.

Hoe ontstaat tandsteen?

Speeksel in de mond wordt gebruikt om bacterievorming tegen te gaan. Echter is het wel rijk aan calcium en fosfaat, wat zich kan gaan nestelen op de tanden. De zouten hierin reageren met de aanwezige tandplak, waardoor de tandsteen ontstaat. Wanneer de mond een relatief hoge pH-waarde heeft, krijg je minder snel last van gaatjes. Echter zorgt het wel voor een snellere vorming van tandsteen. Gelukkig kunt u beide vormen van verlechtering van tanden tegengaan met een gezonde levenstijl. Als u deze aanhoudt hoef u zich hier geen zorgen over te maken. Laat wel natuurlijk regelmatig een tandarts ernaar kijken.

Ontsteking

Tandsteen onder het tandvlees is de meest schadelijke vorm van tandsteen. Wordt het tandsteen onder het tandvlees niet verwijderd, dan kan dit, mede door het ontstekingsproces, er op den duur voor zorgen dat er kaakbotverlies geleden wordt. Wanneer dit proces zich te lang doorzet, zorgt dit voor het losraken van tanden en kiezen. Voornamelijk de grote kiezen zijn hier relatief snel slachtoffer van.

Tandsteen verhelpen

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd de tandarts te bezoeken. Deze zal tijdens het periodiek mondonderzoek zorgen dat het ergste tandsteen wordt verwijderd. Wanneer dit niet lukt, wordt je doorverwezen naar de mondhygienist, waar een aparte afspraak gemaakt zal worden. Tevens krijg je dan een training waarin wordt uitgelegd hoe je deze tandsteen en tandvleesontsteking voortaan kun voorkomen. Een tandarts uit Hoofddorp die hoog aangeschreven staat, is Tandartsenpraktijk Floriande. Woon je in de omgeving van deze praktijk, dan is het aan te raden om hier eens een bezoek te brengen om de mogelijkheden te bespreken.