Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Waarom is medisch rekenen zo belangrijk?

Waarom is medisch rekenen zo belangrijk?

In de opleidingen verzorgende IG en verpleegkunde is medisch rekenen een verplicht vak. Het is namelijk zeer belangrijk dat personen die in de zorg werken over goede rekenvaardigheden beschikken. Zo moet je als verpleegkundige de juiste hoeveelheden voor bepaalde medicijnen en vloeistoffen goed kunnen herkennen en berekenen. Dit is slechts een van de vele redenen waarom medisch rekenen zo belangrijk is. Waarom moet er veel aandacht worden besteed aan dit vak?

 

Blijf oefenen met berekeningen

Helaas komt het in de praktijk wel eens voor dat er door een verkeerde berekening een medische misser wordt gemaakt. Zowel de patiënt als de zorginstelling kunnen daar zeer nare gevolgen van ondervinden. Zo kan iemand door een verkeerde hoeveelheid medicijnen erg ziek worden, en in het ergste geval zelfs overlijden. Zodoende is het belangrijk dat er tijdens de opleiding veel aandacht wordt besteed aan medisch rekenen. Bovendien moet je als verzorgende of verpleegkundige altijd blijven oefenen. Oefen dan ook regelmatig je kennis van het basisrekenen en het medisch stelsel via Oefentoets. Dit voorkomt dat je tijdens het werk onnodige fouten maakt, met alle gevolgen van dien.

 

Gebruik van een rekenmachine

Tegenwoordig hoef je bepaalde berekeningen echt niet alleen maar uit je hoofd te doen. De rekenmachine wordt tijdens het medisch rekenen namelijk regelmatig gebruikt. Zo komt het apparaat goed van pas wanneer je twijfelt aan een bepaalde berekening. Heb je de rekenmachine toevallig even niet bij de hand? Schroom dan niet om een collega even om hulp te vragen. Vraag bijvoorbeeld of een bepaalde berekening wel klopt. Daardoor verdwijnen bepaalde twijfels vanzelf, en maak je geen fouten.

 

Let op de komma

Een rekenmachine maakt medisch rekenen veel eenvoudiger. Dit betekent echter niet dat er geen fouten gemaakt kunnen worden. Let tijdens het gebruik van een rekenmachine altijd op de juiste punten en komma’s. Onthoud dat een punt in het Engels de betekenis van een komma in het Nederlands heeft. Zo betekent 1.3 in de Engelse taal een 1,3 in het Nederlands. Het klinkt vrij simpel, maar is toch een belangrijk punt waar tijdens het vak medisch rekenen op gelet moet worden. Medische missers kunnen immens al door een kleine onzorgvuldigheid ontstaan!

 

De rol van de werkgever bij medisch rekenen

Fouten op de werkvloer door verkeerde berekeningen zijn relatief eenvoudig te voorkomen. Het hebben van de juiste rekenkennis en vaardigheden speelt daarbij een essentiële rol. Een verzorgende of verpleegkundige die regelmatig oefent wordt steeds beter in het vak. Dit onderstreept het belang van medisch rekenen. Bovendien spelen werkgevers een belangrijke rol bij het opdoen van voldoende kennis door hun werknemers. Verpleegkundigen hebben tijdens hun MBO of HBO opleiding het vak medisch rekenen gevolgd. Daarmee zijn ze er echter nog niet. Hun rekenvaardigheden moeten na de opleiding goed blijven. Een werkgever kan zich hiervan verzekeren door bijvoorbeeld een aantal cursussen medisch rekenen te geven. De vaardigheden van een medewerker worden daarbij getoetst. Uiteindelijk plukken zowel de verpleegkundige als instelling en patiënt er de vruchten van!