Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Dagje witvissen

Na een visvrije decembermaand begint het in het nieuwe jaar toch wel weer te kriebelen. De buitentemparatuur is met bijna 10 graden meer dan prima te noemen, en de visfoto’s van mooie wintervissen flitsen op social media voorbij. Ik moet naar de waterkant! Nu ik geen zin heb om een batterij aan spullen mee te nemen om te karperen, of voor dood-aas te zorgen, kies ik ervoor om het eens op witvis te proberen. In deze tijd van het jaar kan de witvis echt opgestapeld liggen. Als je zijn stek vindt, zit je voor de rest van de dag gebeiteld. 

Snel wat brood en mais uit de vriezer halen en de lichte karperhengel met pen uit de schuur met wat ander klein spul in de viskoffer. In de buurt zit een gemaaltje waar het water net wat dieper. Wedden dat de witvis daar overwinterd. Na wat peilwerk blijkt de extra diepte vies tegen te vallen. Niet meer dan 10 centimeter is op te maken. Ook de vangsten blijven de eerste 20 minuten uit. Dat wordt verkassen, maar waarheen? Een stuk verderop is een kleine jachthaven, wat voldoende beschutting moet kunnen bieden voor de vissen van het kanaal. Met een schuifpen aan de lijn kan ik zowel op de bodem als in elke waterlaag het aas aanbieden. Direct op de bodem blijven de aanbeten de eerste 10 minuten uit. Met 3,5 meter aan water probeer ik het eens mid-water. Binnen enkele tellen nadat de dobber goed gaat staan is de eerste lichte tik te zien. Snel volgen nog enkele tikken en dan loopt de dobber langzaam. Snel aantikken, en eindelijk ligt daar de eerste goede voorn en vis van het jaar. Met bijna 20 centimeter ben ik er erg blij mee. Snel opnieuw inwerpen om te kijken of er meer vis op de stek ligt. Ook deze keer komt de dobber binnen de minuut in beweging. Blijkbaar heb ik een goede plek gevonden. Al snel loopt het aantal vissen op en geniet volop.

Een uur later kom ik er achter dat ook deze plek een uitermate geschikte plek voor het snoeken is. Aan de overkant vangt een net aangekomen visser een bijna meter snoek en later volgen nog enkele mooie exemplaren. Dat gaan we onthouden voor een volgende keer. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/