Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Bouw in de problemen

De bouw staat nu al bijna een jaar voor grote problemen. Dat terwijl er een heel groot tekort aan woningen in de grote steden is. Je zou verwachten dat de bouw dus heel veel werk heeft en het dus een enorm groeiende sector is. Echter is niks minder waar.

Het begon allemaal iets minder dan een jaar geleden. De realiteit van klimaatverandering en hoeveel schadelijke stoffen wij uitstoten, drong eindelijk door in Den Haag. Ze namen dus maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken. Er waren 2 sectoren die hierdoor getroffen werden. De eerste waren de veehouderijboeren. Zij zijn de allerergste vervuiler van eigenlijk elk schadelijk gas dat er is. Daarnaast werd ook de bouw dus getroffen, omdat er bij de bouw en alles wat daarbij komt kijken, ook heel veel stikstof vrij komt. Beide sectoren gingen protesteren en veel van de maatregelen werden ingetrokken, maar er begon een lastige discussie over wat er dan wel kon gebeuren om de stikstofuitstoot te beperken.

En toen kwam natuurlijk de COVID 19 crisis om de hoek. Want dat is een groot probleem. Eerst moesten we onze gewoontes aanpassen, maar al gauw werd een lock down aangekondigd en moest iedereen met een niet-vitale of –cruciale baan vanuit huis werken waar mogelijk en anders gewoon niet werken. De bouw hoort wel bij deze vitale sectoren, maar voor hen zijn er 2 andere problemen. Ten eerste is het bijna onmogelijk om in de bouw, vooral bij de bouw van hoge gebouwen, de anderhalve meter afstand tussen de personen te behouden en al de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Daarnaast zijn veel van de werknemers in de bouw mensen uit het Oostblok. Die kunnen hun land nu niet verlaten door de crisis.

Als je dus bouwvakkers op de bouwplaats met Gipsplaatschroeven en Woodies schroeven ziet staan, weet dan dat zij zo’n beetje de enige in hun vak zijn die door kunnen gaan. Want heel veel bouwvakkers zitten nu gewoon thuis.

 

https://www.bnvtools.nl/