Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

BHV: wat is het en hoe gaat dat?

Bedrijfshulpverlening is de eerste hulp die verleend wordt door medewerkers bij ongevallen binnen een organisatie. Dit kan gaan om verschillende vormen van hulp. Als BHV’er ben je een brandweerman, politieagent en verpleegkundige in een. Je krijgt basis training om zo in geval van nood de eerste stappen te kunnen zetten zodat levens gered worden. Sinds 1994 is het verplicht om een bedrijfshulpverlener in de organisatie te hebben. Er zijn uitzonderingen op deze regel, maar als er een mogelijk gevaar is tijdens het uitvoeren van werk kan je er van uit gaan dat het ook voor jouw bedrijf geldig is. Door het volgen van een cursus en het aanschaffen van een BHV trainingsset kan je ver komen op het gebied van veiligheid binnen het bedrijf.

In samenwerking met schoens-safety.nl is er een kort lijstje samengesteld met een aantal tips om de BHV binnen jouw bedrijf nog beter te maken:

  • Zorg voor een kaartje per BHV’er waarin hij of zij precies terug kan lezen wat van hem verwacht wordt tijdens een noodsituatie en welk gebied onder zijn jurisdictie valt.
  • Zorg voor vaste oefendagen. Als er geen routine in de oefening zit kan het voorkomen dat er helemaal niet getraind wordt voor noodsituaties. Een niet voorbereide/getrainde BHV’er is geen BHV’er.
  • Gebeuren er incidenten waarbij de BHV is ingezet? Evalueer wat er gebeurt is en leer er van.
  • BHV’ers mogen best beloond worden voor hun inzet om de veiligheid op de werkvloer te verhogen. Geef ze een toeslag of toon in ieder geval waardering voor hun inzet.
  • Breng risico’s en veel voorkomende ongevallen op werk zo goed mogelijk in kaart zodat hier beter op gehandeld kan worden en eventueel zelf voorkomen kan worden.
  • Laat alarmen afgaan, ten eerste om te testen of ze nog werken, daarnaast om te oefenen hoe te handelen in een nood-situatie.
  • Deel kennis, het wiel hoeft niet constant opnieuw te worden uitgevonden maar leer van elkaar en help elkaar waar nodig.
http://www.schoens-safety.nl