Praktijksolaris
Image default
Beauty en verzorging

Tips voor een goede mondverzorging

Natuurlijk weten we allemaal dat we eigenlijk helemaal niet zoveel frisdrank moeten drinken, maar het aan de kant zetten kan nog lastiger zijn dan u eerst dacht. Vaak stappen mensen dan over op light-dranken, maar ook deze dranken zorgen ervoor dat uw tandglazuur gaat slijten.

Wat kunt u dan wel doen?

Als de frisdranken en light-dranken zo slecht zijn voor je tanden wat kun je dan wel doen om uw gebit gezond en mooi te houden? Nou, u kunt bijvoorbeeld suikervrije kauwgom kauwen. Als u kauwgom kauwt maakt uw mond namelijk speeksel aan en dit speeksel werkt neutraliserend.

Verwijder de bacteriën op uw tong

Het klinkt misschien een beetje vies, maar uw tong bevat veel bacteriën en bovendien voedselresten. Deze factoren brengen zwavel voort en dat ruikt niet erg lekker. Als u een ruwe tong heeft dan is de kans groter dat er meer voedselresten op uw tong achter blijven. Dit komt voornamelijk vaker voor bij ouderen dan bij jongeren.

U kunt dit probleem oplossen door uw tong dagelijks te reinigen. Dit kunt u doen met een tongschraper of met uw elektrische tandenborstel. De meeste tandenborstels hebben op de achterkant ribbeltjes, hiermee kunt u uw tong reinigen. Hoe doet u dit? U steekt uw tong zo ver als dit gaat uit uw mond. De tongschraper of de tandenborstel plaats u zover naar achteren als dit gaat vervolgens drukt u uw tong plat met uw tongschraper en de tongschraper trekt u langzaam naar voren. De tongschraper maakt u vervolgens schoon en hierna herhaalt u deze handeling ongeveer 5 keer.

Let op: het kan in het begin moeilijk zijn en de kans is aanwezig dat u begint te kokhalzen, dit is echter een natuurlijke en normale reactie. Na een aantal keer zult u precies weten hoe u de tongschraper moet plaatsen om het kokhals reflex minimaal te houden.

Poets tweemaal uw tanden

Het is misschien een beetje een open deur, maar het is echt belangrijk dat u tweemaal daags uw tanden poets. Tijdens deze poetsbeurten kunt u het beste kiezen voor een elektrische tandenborstel. Deze kop komt namelijk op plaatsen waar een handborstel vaak niet of met moeite kan komen. Voeg aan uw dagelijkse mond verzorg ritueel ook een nabehandeling toe met flosdraad, tandenstokers of een waterflosser. Zo weet u namelijk zeker dat u iedere ruimte tussen tand en kies een grondige schoonmaakbeurt heeft gegeven. Ook is het belangrijk dat u geen producten consumeert die een hoog zuurgehalte hebben één uur voordat u uw tanden wilt poetsen. Dit zuur is namelijk een grote aantast factor voor uw tandglazuur en in combinatie met tandpasta en een tandenborstel is de kans groot dat u uw tandglazuur sneller wegpoets. Poets tijdens het tandenpoetsen uw tanden met een fluoridetandpasta. Uw tandglazuur wordt hierdoor beschermd tegen de slijtage van zuren en het wordt sterker.

Slechte adem?

Dan is de kans groot dat uw tandvlees ontstoken is of dat u last heeft van een ontstoken tand. Dit is in de meeste gevallen namelijk de oorzaak van een slecht ruikende adem. Ontsteking bacteriën die in uw ontstoken tand of tandvlees zitten brengen een zwavelgeur naar buiten. Wees daarom zuinig op uw gebit en zorg ervoor dat u uw tandplak niet de kans geeft om zich te vormen tot tandsteen. Door tandsteen en tandplak heeft u natuurlijk grote kans op gaatjes, maar ook het hebben van ontstoken tandvlees is door middel van een goede mondverzorging te voorkomen.

Natuurlijk kunt u door goede mondverzorging een heleboel drama voorkomen, maar als het echter zover is dan helpt tweemaal daags poetsen niet meer. Dan is het raadzaam om naar de tandarts te gaan en met uw tandarts een behandelplan op te stellen, zodat u en uw gebit weer helemaal gezond worden.

https://www.tandartswereld.nl/