Praktijksolaris
Image default
Gezondheid

Voors en tegens van haartransplantatie

Haartransplantatie houdt in dat een haarzakjes uit een donorgebied, meestal de haarkrans, worden verplaatst en op het kalende deel van de hoofdhuid worden getransplanteerd. Dit kan een efficiënte behandeling zijn om haarverlies bij mensen te verhelpen. Met name bij mannen ontstaat vaak dun haar bovenop of aan de voorkant van het hoofd. Bovendien kan de procedure ook worden gebruikt om haar zoals in de wenkbrauwen te transplanteren. Dit is bij bijvoorbeeld een ongeval of ziekte nodig. Ondanks alle voordelen zijn er ook voor haar transplantatie nadelen te vinden. Zowel de voordelen als nadelen worden in dit artikel besproken.

Nadelen haartransplantatie

De nadelen van haartransplantatie zijn afhankelijk van de individuele situatie van de persoon. Haar transplanteren is een lange behandeling die zomaar de hele dag in beslag kan nemen. De kosten zijn ook aanzienlijk en niet voor iedereen te betalen. Er zijn goedkope alternatieven over de grens te vinden, maar niet iedereen zal in een buitenlands ziekenhuis zo’n behandeling aan zijn of haar hoofd wenselijk vinden. Over het algemeen zijn er maar verschillende nadelen die kunnen worden ondervonden door mensen die deze procedure hebben ondergaan. Het is van groot belang om deze zaken te bespreken voor je de behandeling start. 

Voordelen

Wanneer je een succesvolle behandeling van haartransplantatie hebt gehad, oogt het zeer natuurlijk en kun je er vele jaren jonger uit zien. Met name voor mannen die op jonge leeftijd al kaal worden, kan dit zeer prettig zijn. Ook bij het hebben van een litteken op het hoofd of een kale plek, is haar transplantatie een fantastische uitkomst. Je kan littekens of kale plekken in veel gevallen goed camoufleren met een haartransplantatie. Wanneer je last hebt van bovenstaande problemen, herken je misschien wel dat mensen kijken naar je litteken. Dit kan vervelend zijn en je onzeker maken. Een gesprek over haar transplantatie met je arts of een specialist is dan de moeite waard.

Een natuurlijk ogende haarlijn

Anders dan bij een pruik, biedt haartransplantatie een natuurlijk ogende haarlijn. Een groot aantal procedures maken gebruik van een soort vorm van microchirurgie waarbij met zeer goed oog voor detail een prachtige haarlijn gecreëerd wordt. Hierbij is de kunde van de chirurg van belang, kijk dus naar voorbeelden van wat een chirurg of kliniek kan bieden. Aangezien haar transplantatie een cosmetische ingreep is, brengt het kosten met zich mee. Er zijn maar weinig verzekeringen die het vergoeden of er een aanvullend pakket voor aanbieden. Wanneer je dit wilt, kijk dan ruim van tevoren hoe je dit kan financieren. Een goedkope haartransplantatie met slecht resultaat is het niet waard. Je wilt dan wel voor het beste gaan.

De chirurg maakt echt het verschil

Wat de voors en tegens ook zijn, als je een haartransplantatie wilt ondergaan, is het van groot belang om met een zeer ervaren chirurg in zee te gaan. Alleen een bekwame en ervaren chirurg kan ervoor zorgen dat de transplantatie effectief is, dat het haar goed gaat groeien en dat het resultaat goed is. Bovendien zijn er er een groot aantal grafts (dit zijn een soort haarzakjes) nodig om het gewenste effect te creëren. Van deze grafts kunnen niet teveel in een keer getransplanteerd worden en dit kan ook niet onbeperkt. Een behandeling kan dus behoorlijk duur worden. Komt kaalheid in jouw familie voor? Dan is de kans vaak aanwezig dat ook jij hiermee te maken krijgt. Het is goed om te weten wat je dan gaat doen, dus denk er vast over na.