Praktijksolaris
Image default
Gezondheid

Kan ik vertrouwen op een euthanasieverklaring voorbeeld?

Als je besluit dat je onder bepaalde omstandigheden gebruik wilt maken van euthanasie heb je daar een verklaring voor nodig. Daarbij komt meer kijken dan zeggen dat je je leven wilt beëindigen. Je moet dat schriftelijk vastleggen en om voor euthanasie in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een euthanasieverklaring voorbeeld kan handig voor je zijn als basis voor je eigen verklaring. In het voorbeeld staan alle basis ingrediënten die nodig zijn voor een verklaring die rechtsgeldig is. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet te vermelden en dat je verklaring uiteindelijk niet wordt gerespecteerd. In dit artikel geven we je tips voor het personaliseren van de voorbeeldverklaring.

Met een voorbeeld als basis kom je een heel eind

Een euthanasieverklaring voorbeeld geeft je een goede basis. Hierin staan altijd de datum van de verklaring, je gegevens en je naam. Daarnaast vind je er vaak voorbeelden over ondraaglijk lijden en wat de mogelijkheden zijn bij ondraaglijk lijden. Wil je daar meer over weten, dan kun je je natuurlijk verder inlezen op internet. Denk goed na over wat je wilt voor jezelf en bespreek dat ook met je naasten. Jouw beslissing heeft ook gevolgen voor hen.

Een euthanasieverklaring voorbeeld aanpassen aan je eigen wensen

Het euthanasieverklaring voorbeeld kun je nu gaan aanpassen aan je eigen wensen. Leg vast onder welke omstandigheden het lijden voor jou ondraaglijk wordt. Daarbij mag je aangeven wat je wensen zijn. Hierbij zijn er wel beperkingen over wat de wet als ondraaglijk lijden ziet. Je kunt niet zomaar alles op papier zetten. Daarnaast kun je ook aangeven of je actieve of passieve euthanasie wilt toepassen. Actief betekent dat een arts je leven actief beëindigd als je situatie uitzichtloos is geworden. Passief betekent dat je, als je bijvoorbeeld in coma ligt, niet aan de beademing wilt of dat je geen sondevoeding toegediend wilt krijgen.

Zorg dat je je eigen verklaring ondertekent

Een euthanasieverklaring voorbeeld is niet genoeg voor je. Je hebt altijd een persoonlijk document nodig met je handtekening erop. Zonder jouw handtekening is een document niet meer dan een stukje papier. Zet dus altijd je naam en je handtekening onder jouw persoonlijke verklaring. Overhandig dit aan je arts. Deze zorgt er dan voor dat de gegevens in je dossier worden opgenomen zodat alle medische instanties op de hoogte zijn van je wens. We raden je verder aan om de verklaring met je naasten te bespreken zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Dit voorkomt gedoe op het moment zelf en kan ook helpen als je zelf niet meer in staat bent om je wensen aan te geven. Dan kunnen je naasten dat voor je doen.

Vervang het euthanasieverklaring voorbeeld door jouw versie

Je kunt het beste het euthanasieverklaring voorbeeld vervangen door jouw versie. Zo voorkom je dat je een versie ondertekent die niet op jou van toepassing is. Check altijd of de informatie juist is voordat je je handtekening plaats en het document aan de dokter overhandigt. Je kunt op elk moment de verklaring intrekken of wijzigen. Geef dit dan ook altijd door aan je huisarts zodat deze alle instanties kan inlichten.