Praktijksolaris
Image default
Financieel

De keuze voor een creditcard of persoonlijke lening, welke leenvorm is het beste?

Creditcards en persoonlijke leningen zijn populaire cashflowtools en het is belangrijk om te weten wat beter is voor verschillende situaties. Het leven heeft een manier om u te confronteren met de behoefte om extra geld te besteden middels de om verschillende redenen, onverwacht of vooraf gepland.

Of het nu gaat om een ​​levensgebeurtenis, een lang geplande cruise, plotselinge medische kosten of een opknapbeurt van een kamer, uw budget is mogelijk niet voorbereid om aan de vraag naar uw geld te voldoen.

Twee manieren om aan deze eisen tegemoet te komen, is door het gebruik van creditcards of persoonlijke leningen. Om u te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen, laten we de voor- en nadelen van elke aanpak doornemen.

Wat kun je met een creditcard?

Creditcards worden uitgegeven door financiële instellingen zoals banken en creditcardmaatschappijen zoals Visa, MasterCard en American Express. U kunt ze gebruiken om producten en diensten op krediet te kopen en contante voorschotten te ontvangen. Reguliere betaalkaarten lijken op creditcards, behalve dat u elke maand uw volledige afschrift moet betalen en dat er geen rente hoeft te worden berekend.

Rente van de creditcard

De rentevoet wordt bepaald door uw kredietgeschiedenis en -score, uw andere schulden en een paar andere factoren. De rentetarieven zijn doorgaans hoger voor contante voorschotten dan voor aankopen. Hierbij wordt er gekeken naar je kredietwaardigheid.

Voor- en nadelen van de creditcard

Hier is een overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van creditcards.

Voordelen

 • Gemakkelijke toegang: zelfs met slechts gemiddelde kredietscores , zou u gemakkelijk en snel een creditcard moeten kunnen krijgen met minimale gedoe.
 • Speciale tarieven: Creditcards bieden vaak een lage introductietarieven voor een periode tot een jaar op aankopen en saldo overdrachten (maar niet op contante voorschotten).
 • Beloningen: creditcards bieden meestal een soort beloning, zoals contant geld terug bij aankopen of frequent flyer-miles .
 • Doorlopend tegoed: u kunt uw creditcard steeds opnieuw gebruiken, beperkt door het verschil tussen kredietlimiet en huidige saldo.
 • Lage kredietlimieten: als u een slechte of geen kredietgeschiedenis heeft, mogen creditcarduitgevers alleen een symbolische kredietlimiet, zoals € 500, verlengen. Ze kunnen zelfs een mede tekenaar nodig hebben.
 • Hogere kosten: creditcards kunnen hogere rentetarieven in rekening brengen dan die beschikbaar zijn op persoonlijke leningen. Bovendien kloppen sommige creditcards op jaarlijkse kosten en andere extra kosten.
 • Minimale betalingen: als u op meerdere creditcards geld verschuldigd bent, kunnen uw minimale maandelijkse betalingen hoger zijn dan de maandelijkse betaling voor een persoonlijke lening.

Nadelen

Een creditcard is een goede manier om contant toegang te krijgen zonder al te veel gedoe. U kunt kiezen hoe snel u uw lening terugbetaalt, op voorwaarde dat u minimaal de minimale betalingen uitvoert.

De persoonlijke lening de beste keuze?

Een persoonlijke lening is niet beveiligd door onderpand, zoals uw auto of huis. Ze zijn meestal duurder dan beveiligde leningen omdat de kredietgever geen onderpand heeft om te verkopen in het geval u de lening niet terugbetaalt.

U kunt mogelijk een persoonlijke lening verkrijgen van een financiële instelling (banken, sparen en leningen, kredietverenigingen, commerciële kredietverstrekkers). Typische rentetarieven variëren van 12 tot 30 procent, afhankelijk van uw kredietgeschiedenis en kredietscores.

U moet een aanvraag indienen, gedetailleerde informatie verstrekken en worden goedgekeurd door een acceptatieproces dat het risico evalueert dat u niet op tijd betaalt. Er wordt dan een rentepercentage in rekening gebracht dat het risico weerspiegelt. Als uw credit score te laag is, wordt u waarschijnlijk afgewezen voor een persoonlijke lening.

Voor- en nadelen van de persoonlijke lening

Hieronder staan ​​de belangrijkste voor- en nadelen van persoonlijke leningen:

Voordelen:

 • Lagere kosten voor goede credit scores: in veel gevallen kunnen persoonlijke leningen een lagere rente in rekening brengen dan die aangerekend door een creditcard.
 • Schuldconsolidering: u kunt de opbrengst van een persoonlijke lening gebruiken om uitstaande creditcardschulden terug te betalen vanwege de lagere rentevoeten die door persoonlijke leningen worden aangerekend. Als de rente van de persoonlijke lening laag is, versnelt de consolidatie het tempo waarin u uw schuld terugbetaalt.
 • Hoger geleend bedrag: als uw leenbehoefte hoger is dan € 5K tot € 10K, is een voldoende grote persoonlijke lening mogelijk haalbaarder dan het beschikbare bedrag binnen de kredietlimieten van de creditcard.
 • Hogere kosten voor slechte kredietscores: als uw credit score minder dan goed is, kan de rente op een persoonlijke lening hoger zijn dan die op een creditcard. Dit geldt met name als u aankopen wilt financieren en een kaart kunt verkrijgen met een speciale introductierente van 0%.
 • Tragere toegang tot geld: banken en P2P-geldschieters hebben meestal meer tijd nodig om uw persoonlijke lening aanvragen te verwerken. Aan de andere kant zijn creditcard-goedkeuringen meestal onmiddellijk.
 • Ongedekte persoonlijke leningen zijn meestal niet draaiend: normaal gesproken, als u een persoonlijke lening gedeeltelijk of volledig terugbetaalt, moet u opnieuw een lening aanvragen als u meer geld nodig heeft.

Nadelen:

Een persoonlijke lening kan u een lage APR geven en toegang tot grote hoeveelheden geld als u een goede credit score heeft. Maar u zult enige moeite moeten doen om slechts één persoonlijke lening te krijgen, en de lening kan enige tijd kosten om te verwerken.

Kortom, persoonlijke leningen zijn mogelijk goedkoper dan creditcards, maar zijn meestal moeilijker te verkrijgen, draaien niet en bieden geen beloningen voor gebruik. Creditcards zijn gemakkelijker te verkrijgen, maar kunnen een lagere kredietlimiet en hogere kosten hebben.

 

https://www.leningenhypotheek.com/geld-lenen/