Praktijksolaris
Image default
Dienstverlening

Laat je wandzwenkkraan regelmatig controleren door een bedrijf als EKH

Als je werkzaam bent in de branche waar er wordt gewerkt met materialen en apparaten zoals hijsmiddelen- en apparatuur (bijvoorbeeld een wandzwenkkraan), dan weet je ook wel dat er veel veiligheidsrisico’s aan verbonden zitten en je dagelijks goed alert moet zijn om te zorgen dat er ongelukken worden voorkomen. De apparaten waar mee wordt gewerkt hebben namelijk stuk voor stuk veel materialen die hoge lasten moeten dragen. Wanneer er bijvoorbeeld een blok beton moet worden gehesen, komt er veel druk te staan op de apparatuur. Gelukkig zijn deze allemaal gebouwd om op deze manier te functioneren, maar omdat de gevolgen erg groot kunnen zijn wanneer er een keer iets misgaat en er vaak intensief gebruik wordt gemaakt van de materialen, is het verstandig om bijvoorbeeld het onderdeel de wandzwenkkraan te laten controleren door de EKH.

Wat doet EKH?

De EKH is een bedrijf die controles uitvoert op hijs- en hefmaterialen, zoals bijvoorbeeld de wandzwenkkraan. Dit onderdeel is van groot belang bij het uitvoeren van een keuring, omdat hier veel draagvermogen van wordt gevraagd. Wanneer dit onderdeel vaak gebruikt wordt, kan het zomaar zijn dat deze het op een gegeven moment begeeft of dat er een onderdeel hiervan niet meer in een goede staat verkeerd. Om de veiligheid van de medewerkers, maar ook van de omgeving te waarborgen is de regel dat er ieder jaar een keuring moet worden uitgevoerd.

Keuring

De keuring van de wandzwenkkraan zal niet alleen worden uitgevoerd, maar daarbij zal ook door een keurmeester direct worden gekeken naar de rest van de kraan en de overige materialen. Op deze manier kan er het beste uit de keuring worden gehaald en wordt de veiligheid voorop gesteld. Ben je geslaagd voor de keuring, dan krijg je hier een sticker voor waarmee je dit kunt aantonen. Het volgende jaar vindt er dan pas weer een nieuwe keuring plaats. Hiermee weet je dus ieder jaar zeker dat de staat van de wandzwenkkraan nog voldoende is en dat je hier weer mee vooruit kunt. Houd zelf ook goed een oogje in het zeil.