Praktijksolaris
Image default
Kinderen

Mijn kind maakt het huiswerk niet! Wat kan ik doen als ouder?

Kinderen en motivatie  en concentratie gaan vaak niet samen als het om school gaat. Een groot deel van de kinderen maakt huiswerk niet, en veel ouders vragen zich af wat zij kunnen doen om te zorgen dat hun kind het huiswerk wel maakt. Huiswerk is nou eenmaal belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kind. In dit artikel worden een aantal tips gegeven om te zorgen dat jouw kind gemotiveerd en geconcentreerd aan het huiswerk bezig kan.

Ga in gesprek

Het belangrijkste is om in gesprek te blijven met je kind. Doe dit vooral niet met een boze ondertoon. Kinderen willen dan nog wel is in de verdedigingsstand gaan, en helemaal niet meer willen luisteren. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat je kind gemotiveerd raakt. Zo kan je vragen stellen aan je kind, over wat hij of zij er zelf van denkt, en waarom huiswerk volgens je kind belangrijk kan zijn. Als je kind hier zelf redenen voor kan verzinnen, ben je al weer een stapje dichterbij het maken van huiswerk. Verder kan je ook vragen waarom je kind het huiswerk niet wilt doen. Het kan namelijk zo zijn dat er een achterliggende reden is. Zo kan het zijn dat je kind de stof moeilijk vind, of misschien heeft je kind wel last van pestgedrag. Het kan echt van alles zijn, daarom is het goed om in gesprek te blijven. Hierbij wel de opmerking om niet steeds bij het huiswerk maken bij te zijn. Daar leert je kind ook niks van, je kind moet zelfstandig het huiswerk kunnen maken.

Maak een planning

Een planning is vaak heel belangrijk. Kinderen willen vaak uitstelgedrag laten zien. Zo kan het zo zijn dat het huiswerk pas af moet een week later, en het op het laatst gedaan wordt of dus uiteindelijk helemaal niet meer. Een planning kan enorm belangrijk zijn. Een planning hoeft niet perse lang te duren. Je kunt als ouder met je kind afspreken dat hij of zij een half uur tot uur per dag aan huiswerk besteed op een vast tijdstip. Het vaste tijdstip zorgt voor automatisme en zo komt het huiswerk maken ook in het systeem van je zoon of dochter.

Zorg voor een goede werkomgeving

Wat ouders nog wel is vergeten is dat de werkomgeving ook erg belangrijk is. Kinderen willen sneller iets doen als zij hun eigen plekje hebben om het huiswerk te maken. Daarom is het ook zeker een tip om in de kamer van je kind een kinderbureau en bureaustoel neer te zetten. Bij het aanschaffen van deze meubels is het ook belangrijk om je kind mee te laten beslissen in het aanschaffen. Als je kind het idee heeft dat hij of zij zelf de spullen heeft uitgekozen, dan zal hij of zij daar ook sneller gaan zitten, en dus mogelijk beter huiswerk kunnen maken. Een goede werkplek zorgt verder ook voor betere concentratie. Daarom is het ook belangrijk om elektronica, zoals telefoons en game consoles, apart te houden van de werkplek. Deze apparaten kunnen voor veel afleiding zorgen. Afleiding zorgt voor minder motivatie en concentratie.

Consequenties en beloningen

Als je kind het huiswerk blijft weigeren, dan is het ook goed om de consequenties duidelijk te maken. Dit kan zijn dat door het niet maken van huiswerk, andere dingen ook niet mogen. Dit kunnen zijn het spelen van games of het spelen met anderen kinderen. Het kan ook helpen om samen met je kind een contract samen te stellen die je samen ondertekent. Dit kan je dan ergens ophangen, en je kind heeft daardoor het idee van meer verantwoordelijkheid. Ook is het belangrijk om te denken in beloningen. Zo is het mooi om beloningen te stellen bij goede cijfers of door het maken van huiswerk. Dit kan zijn in beloningen als een lekkere snack of wat langer opblijven in de avond.