Praktijksolaris
Image default
Dieren

Zo verzorg je het gebit van je hond goed

Net als mensen hebben honden ook regelmatig gebitsverzorging nodig, maar helaas wordt mondhygiëne bij honden soms over het hoofd gezien. Veel mensen denken dat het normaal is dat een hond een slechte adem heeft en maar weinig mensen poetsen de tanden van hun hond vaak genoeg. 

Waarom is tandverzorging belangrijk bij je hond? 

Honden kunnen net als mensen ook last hebben van tandplak en tandsteen. Tandplak bouwt zich op de tanden op en verandert in tandsteen waar je hond last van kan krijgen. In de tandsteen van de hond herbergen bacteriën die de tanden en het tandvlees aanvreten. Halitose, parodontitis, orale pijn en tandverlies kan vervolgens optreden. De bacteriën veroorzaken echter niet alleen ziektes en ontstekingen in de mond, ze kunnen ook andere delen van het lichaam aantasten, zoals het hart en de nieren. Mondhygiëne is net zo belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond als zaken als voeding, goede lichaamsbeweging en verzorging. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het gebit van je hond gezond te houden, bijvoorbeeld een tandsteen verwijderaar voor je hond. Lees hieronder meer tips.

3 tips voor een gezond gebit van je hond  

  1. Controleer regelmatig de mond van je hond 

Door vroegtijdig gebitsproblemen op te sporen, kunnen ernstige ontstekingen en problemen worden voorkomen. De eenvoudigste manier om het gebit van je hond bij te houden, is door er regelmatig naar te kijken en je bewust te zijn van tekenen die op een probleem kunnen duiden. Om het gebit van je hond te inspecteren, kun je de lippen omhoog tillen en zo kun je goed naar de tanden kijken. 

  1. Poets de tanden van je hond 

Tandenpoetsen is de beste preventieve maatregel als het gaat om mondhygiëne en het is belangrijk dat je dit dagelijks doet. Het is verstandig om al te beginnen met tandenpoetsen wanneer je hond een puppy is, zodat hij gewend raakt aan het gevoel van tandenpoetsen. Puppy’s hebben 28 melktanden en die worden vervangen door volwassen tanden op de leeftijd van ongeveer zes maanden. Er zijn speciaal ontworpen tandenborstels die zeer geschikt zijn voor het gebit van honden. Gebruik een tandpasta die is ontworpen voor honden om de effectiviteit van tandenpoetsen te maximaliseren. 

  1. Ga verder dan poetsen 

Naast het gebit van je hond controleren en het poetsen van de tanden, kun je ook gebruik maken van een andere opties. Zo kun je gebruik maken van speciale kauwsnacks. Niet alle producten zijn even effectief, dus vraag je dierenarts om advies. Kauwsnacks moeten licht verteerbaar zijn en de juiste maat hebben voor je hond. Gewoonlijk moeten tandheelkundige kauwsnacks dagelijks worden gegeven om effectief te zijn en moeten ze groot genoeg zijn zodat uw hond er een tijdje op moet kauwen voordat hij de snack doorslikt.