Praktijksolaris
Image default
Aanbiedingen

Mensen helpen met EMDR

Trauma’s kunnen soms ernstige gevolgen hebben en sommige mensen kunnen hier niet van herstellen. De traumatische gebeurtenis weerhoudt hen ervan het leven weer op te pakken en hierdoor zullen ze altijd worden geremd. Als jij deze mensen wilt helpen, dan kun je je verdiepen in Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ook wel EMDR genoemd. Dit is een methode voor de behandeling van mensen met een posttraumatische stress-stoornis en kun je leren als je een EMDR-cursus volgt.

Wat is EMDR?

EMDR wordt toegepast op mensen die iets zeer traumatisch hebben meegemaakt en dit niet los kunnen laten. Ze hebben last van herbelevingen, flashbacks, nachtmerries en vermijdingsreacties. Het lukt ze niet de gebeurtenis te verwerken en hebben hier hulp bij nodig. EMDR is 25 jaar geleden ontwikkeld en sindsdien een volwaardige therapeutische methode geworden. De patiënt zal tijdens een sessie gevraagd worden het trauma te herleven maar tegelijkertijd worden afgeleid met verschillende stimuli. Tijdens de cursus EMDR zal je precies worden verteld hoe je dit kunt doen en hoe je deze mensen kunt helpen.

 De cursus

De cursus, een intensieve trainingssessie die zich uitstrekt over vier volle dagen, is ontworpen om deelnemers een grondige kennis te geven van zowel praktische vaardigheden als theoretische concepten. Het curriculum is opgebouwd in twee stappen: een basiscursus die de fundamenten legt en een vervolgcursus die verder gaat met geavanceerdere thema’s en technieken.

Deze opleiding is niet voor iedereen. Het is speciaal gericht op professionals met een solide academische achtergrond in disciplines zoals pedagogiek, geestelijke gezondheidszorg, psychologie of aanverwante gebieden. Maar een diploma is niet het enige criterium; potentiële deelnemers moeten ook specifieke kwalificaties en ervaringen kunnen aantonen die relevant zijn voor het cursusmateriaal. De reden voor deze strikte criteria is duidelijk: de vaardigheden en kennis die tijdens deze cursus worden opgedaan, hebben de potentie om een diepgaande impact te hebben op de levens van velen.