Praktijksolaris
Image default
Zorg

Voor wie zijn hoog laag bedden?

Hoog laag bedden zijn bedden die volledig verstelbaar zijn in hoogte. Hoog laag bedden worden veel aangeschaft door senioren die niet gemakkelijk meer in bed kunnen stappen. Naast het voordeel dat de in- en uitstap van het bed verstelbaar is, zijn er nog een hoop andere redenen waarom hoog laag bedden verkocht worden.

Voor wie is het hoog laag bed bedoeld?

Het hoog laag bed kan voor veel mensen een uitkomst bieden. Vanwege de volledige verstelbaarheid, biedt het bed optimale ondersteuning aan de gebruiker indien nodig. Daarnaast is deze verstelbaarheid uiterst handig wanneer iemand verzorging nodig heeft. Hoog laag bedden worden daarom ook vaak in verzorgingstehuizen gebruikt.

Ook als u ziek bent kunt u belang hebben bij een hoog laag bed. Mensen met de volgende hebben baat bij een hoog laag bed volgens specialisten:

  • Mensen die last hebben van hartaandoeningen

  • Mensen met een slecht functionerend bewegingsapparaat

  • Mensen met amputaties, aangeboren geboorteafwijkingen, of overige verwondingen

  • Mensen die postoperatieve zorg nodig hebben

  • Mensen met chronische luchtwegaandoeningen

  • Mensen die om een andere reden bedlegerig zijn

Verschillende soorten hoog laag bedden

Hoog laag bedden zijn er in verschillende soorten en maten. Elk type hoog laag bed heeft zijn eigen voor- en nadelen. Gaat u een hoog laag bed kopen, dan zijn er bepaalde aspecten waar u rekening mee dient te houden. 

Volledig elektrische hoog laag bedden

Volledige elektrische hoog laag bedden worden vaak gekozen door de consument. Deze bedden kunnen elektrisch in hoogte versteld worden, in meerdere niveaus. Deze bedden zorgen voor een gemakkelijke hoofd-, voet- en basishoogte verstelling.

Elektrische hoog laag bedden bieden geweldige opties voor mensen met beperkte mobiliteit of mensen die zich vaak moeten worden verplaatst wanneer de verzorger niet de tijd of de fysieke capaciteit heeft om het bed continu handmatig van hoogte te verstellen. Vaak hebben deze volledig elektrische bedden nog steeds handmatige aanpassing bediening, in geval van nood.

Half elektrische hoog laag bedden

Semi-elektrische hoog laag bedden lijk heel erg op volledig elektrische hoog laag bedden, met als grootste verschil dat semi-elektrische hoog laag bedden door middel van een handslinger in hoogte verstelbaar zijn. De hoofd- en voetsecties zijn echter wel eenvoudig handmatig te bedienen. Deze bedden worden vaak gebruikt voor mensen die vatbaar zijn voor vallen en die het bed zo nu en dan in een lagere positie moeten hebben. Half elektrische hoog laag bedden zijn vaak een stuk goedkoper dan volledig elektrische bedden.

Compleet handmatig verstelbare bedden

Naast de elektrische varianten zijn er ook nog de compleet handmatig verstelbare hoog laag bedden. Deze bedden worden voornamelijk gebruikt als patiënten geheel bedlegerig zijn. In tegenstelling tot de eerder genoemde hoog laag bedden, zijn deze bedden enkel handmatig verstelbaar. Het voordeel hiervan is dat de prijs een stuk lager ligt, omdat er geen dure elektronica gebruikt is in het bed.

Een manueel bed is misschien niet de beste keuze voor gebruik in de thuiszorg. Zeker niet als de verzorger het bed niet goed kan verstellen vanwege lichamelijke beperkingen.

Het juiste hoog laag bed kiezen

Tijdens het kiezen van een geschikt bed is het belangrijk dat je eerst bepaalt welk bedtype je nodig hebt op basis van de bovenstaande informatie. Hierna moeten andere factoren bepalen welk bed het best geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Hou tijdens het kiezen rekening met de volgende factoren:

  • Het gewicht van de matras, de gebruiker en bevestigde accessoires. Deze items mogen samen nooit meer wegen dan het draagvermogen van het bed. Check daarom altijd eerst de gewichtscapaciteit van het bed.

  • Is de persoon geneigd om uit bed te rollen? Indien dit zo is, moeten er mogelijk bedhekken worden geïnstalleerd die vaak los worden gekocht. Als je nog bezig bent met het kiezen van een hoog laag bed, kun je dit vaak al van te voren laten monteren.

  • Gebruik bumperbeschermers als de persoon ouder is, of lichamelijk letsel heeft opgelopen. Deze beschermen je tegen verwondingen.

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/hoog-laag-bed/