Praktijksolaris
Image default
Health / Alternative

Vocht in de knie – Ophoping van vocht die weggenomen kan worden

Een vochtophoping in de knie kan leiden tot een gezwollen knie die niet goed meer kan bewegen. Vaak wordt vocht in de knie veroorzaakt door een overbelasting van het lichaamsdeel. Het zorgt niet alleen voor een gezwollen huid, maar ook voor scherpe pijnscheuten die het moeilijk maken om te lopen. Vaak valt een gezwollen knie goed zelf te behandelen door bijvoorbeeld ijs op het gezwollen gedeelte te houden. Ook een kniebrace kan helpen om de zwelling tegen te gaan, waarna het vocht uiteindelijk weer uit het gezwollen gedeelte loopt. Mocht dit nog steeds niet werken, dan zijn er ook andere manieren om het vocht uit de knie te verwijderen.

 

 

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van knievocht is vaak overbelasting. Maar het vocht kan ook erin komen door een klap op de knie, waardoor er beschadiging en bloeduitstorting kan ontstaan. Het kan ook gebeuren door een gescheurde meniscus of door gewrichtsproblemen. Het is dan ook niet vreemd dat vochtophoping in de knie veel voorkomt bij sporters. Sporters die intensief bezig zijn, kunnen al gauw gemakkelijk hun knie overbelasten en sneller beschadigingen oplopen. Er zijn echter bepaalde dingen die je kan doen om te voorkomen dat vochtophoping in de knie ontstaat.

 

Behandelingen

Voor een kleine zwelling kan ijs op de knie of een kniebrace al volstaan om dit tegen te gaan. In ergere gevallen kan het vocht verwijderd worden door middel van het gebruik van ontstekingsremmers zoals gels of een cortisone injectie. Mochten de klachten dan nog steeds terug blijven komen, dan is het beter om de de directe oorzaak van de vochtophoping, bijvoorbeeld een scheur in de meniscus, aan te pakken door middel van een operatie. Het is dan ook goed om te kijken hoe ernstig de ophoping is alvorens te kijken welke behandeling je wilt gebruiken om het te stoppen.